Hungarian Medal of Honor Community MOHAA.HU TS3 mohaa.hu teamspeak3 szerver
1943-01-23 Az angolok elfoglalják Tripolit.
Címlap Szabályzat Impresszum Letöltések Statisztika Naptár
Kávézó
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


..::[WMSS]::.. Bulldozer
Keresd Facebookon a MOHAA Nosztalgia Klub-ot, ott szerintem lesz olyan, aki tud segíteni.
Dicamillo
Most látom 14 éve regisztáltam ide.. nosztalgiából felraktam a MOHAA-t azonban WIN10 alól menüig jutottam, és onnan kifagy.. van aki segítségemre tudna lenni benne?
Mo[H]dW` Splitter
Szevasztok línesek és nólínesek!
Kecseg
dagee xd
wod. dagi
KECSEG!
Dunna
Én 2002-2007 környékén nagyon fiatal voltam, szóval max offline módban toltam az ipart xD. 2-től 7 éves koromig tartott ezen időszak

2012. szeptember 22., szombat - 10:20
6 év, 2 nap, 11 óra, 50 perc, 32 másodperc ezelőtt
Criton
13 év után még mindig be tudok lépni, régi szép idők, NLC klán, iM Komcsi.... szép gyerekkor
=LOTR= AF
Jézusom. Ez az oldal még üzemel... és be tudok lépni LOL
iM & swat^ Dompi
Retro ossznepi
ip : 173.249.20.47: 12203

le kellene csekkolni.
freeze-tag modba van akad vagy kifagy-e thx. aki adminkodni szeretne szóljon nekem. thx
Kecseg
Mi ez az aktivitás itt
[Z.O.O.] Snake (mrno)
Hello, van itt valaki?
[MORR]Pattomi
Hali 2002. december 02., hétfő - 15:26
15 év, 7 hónap, 2 nap, 3 óra, 56 perc, 37 másodperc ezelőtt
iM & swat^ Dompi
egy nyári össznépi?
#Cyber^FS Clan FaterTheBoss
Szewasztok öreg csókák! a nólín legyen velünk
2003. július 04., péntek - 15:12
14 év, 10 hónap, 2 hét, 41 perc, 23 másodperc ezelőtt
-Aod^ GeniusPro
Akkor már én is
Szaki, majdnem egyszerre regisztráltunk! :o
2004. július 30., péntek - 13:04
13 év, 8 hónap, 3 hét, 5 nap, 23 óra, 4 perc, 46 másodperc ezelőtt
..::[WMSS]::.. Bulldozer
"Az anyag nem vész el, csak átalakul."
82nd Airborne Szaki
Na b+
82nd Airborne Szaki
2004. július 28., szerda - 12:39
13 év, 8 hónap, 2 hét, 2 nap, 1 óra, 9 perc, 28 másodperc ezelőtt
82nd Airborne Szaki
JÉÉÉÉ Még működik a régi accom ! Szevasztok
iM & swat^ Dompi
Dave927
Gyerekek valaki tudna nekem egy letöltési linket dobni arról a verzióról amin ti is toljátok a multit mert sehol nem találom:(
#Cyber^FS Clan FaterTheBoss
Mi a stájsz pléjerek?
(NVKT) Kakumix
Ma'kosguba fent volt majd jött Hemilton és nagyon jól szórakoztam. Sorra jöttek vissza az emlékek és némi reflex is. Nem játszottam már évek óta ilyen gyors játékot, csak a nyugdíjasoknak való WoT-tal és 1-1,5 óra játék után bedurrant az alkarom
(NVKT) Kakumix
Vasárnap este lévén reméltem az Old Muskateers-en lesznek páran, de még senki
(NVKT) Kakumix
Szép jó reggelt újra
mindenkinek! Van még "társasági élet" a magyar MoHAA-ban?
Ízelítő a képgalériából

Pv Mohaa Foci 2009 12 30 100
[2009]
Számláló
Ma
Összesen: 0
Egyedi: 0

Legtöbb
Összesen: 9109
Egyedi: 1793

Oldal ...
Összesen: 6240815
Egyedi: 167145
Kedves Látogató!

Üdvözlünk a magyar Medal of Honor közösség hivatalos oldalán!
 
Az alábbi funkciók használatához regisztráció szükséges:
üzenőfal, képgaléria, szavazás, fórum, hozzászólás beküldés, moh:aa ladder
 
A regisztráció ingyenes és az adminisztrátorok jóváhagyásával történik.
 
#mohaa.hu team
 
szuperferko blogja
Mert bloggolni cool :)
A svájci hadsereg

A svájci hadsereg

A svájciak közhellyé csontosodott imázsához (a napjainkra már teljességgel nemzetközivé silányult lila tehénen kívül) a banktitok és a kiváló minőségű órák fogalma kapcsolódik; a helvét államszövetség képéhez különleges katonai erényeket valahogy nem társítunk. Kevesen tudják, hogy Európa közepén, az Alpok völgyeiben földrészünk talán legmilitarizáltabb nemzete él.

Az opera- és a magyar kártya-rajongók persze eddig is hallottak Tell Vilmosról, akinek – hozzánk, magyarokhoz hasonlóan – úgy hétszáz évvel ezelőtt ugyancsak a Habsburgokkal gyűlt meg a baja, a Svájci Gárda színpompás díszegyenruhája pedig számos vatikáni zarándoklat vagy turistaút során készült fotón felbukka. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk a svájciakat egy pacifista mintatársadalomnak elkönyvelni. Ha ezt tesszük, óriásit hibázunk.

Egyedül is megy

A svájciak – a nagyszerű magyar film betétdalával ellentétben – idestova kétszáz éve azon iparkodnak, hogy bebizonyítsák: egyedül is megy. Utoljára Bonaparte próbálta saját elképzelései szerint igazítani a kantonok politikai és társadalmi életét, mérsékelt (és rövid életű) sikerrel. 1815-ben a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszus résztvevői aláírják a Svájc örökös semlegességéről szóló cikkelyt, amelyet (az európai nagypolitikától elég szokatlan módon) az elmúlt közel két évszázadban senki sem kérdőjelezett meg.

Szabaddá lett népek örök szövetsége

Legalábbis komolyan vehető módon nem tette; persze mindkét világháborúban (és mindkét oldalon) fel-felmerültek kósza bekebelezési ötletek, de a józan ész (valamint a svájci területvédelmi erők eltökéltsége, továbbá a nem kifejezetten lerohanásra termett domborzat) végül diadalmaskodott: a konföderációt (megbízható pénzintézeteivel, dús füvű legelőivel és müzlis reggelijével egyetemben) békében hagyták.

Sokba kerül a semlegesség

A semlegességnek nagyon komoly ára van – erről az alapigazságról a svájciak tudnának igazán mesélni, ha szószátyár népek lennének. De nem azok, úgyhogy megtesszük helyettük mi. Az alpesi köztársaságban minden 17 éves férfi állampolgár kap egy tájékoztató levelet, melyben részletesen felvilágosítják arról, hogy az elkövetkezendő években hogyan kell fegyveresen szolgálnia a hazáját. 18-19 éves korában részt vesz a kötelező sorozáson, majd ezt követően (32 éves koráig) minden évben pár hetet a lakóhelyéhez közeli egyik laktanyában fog eltölteni, ahol megkapja a szükséges katonai kiképzést, és ellátják a (máskülönben világszínvonalú) helvét haditechnikával és svájci bicskával (ez utóbbi 122 éve a katonai alapfelszerelés része!).

Kiszámítható karrierív

A sorállománynak összesen 260 napot kell leszolgálnia, ami a négy és fél hónapos alapkiképzést követő tíz éven belül még hét alkalommal egy-egy három hetes összevonást jelent lövészetekkel, menetgyakorlattal, hajnali jódlizással. Az előmeneteli rendszer roppant gondosan felépített (már-már svájci precizitásúnak is mondhatnánk); az ambíciózusabb, militaristább rekrutából pár év alatt főtörzs vagy akár hadnagy is lehet, ami legalább olyan jól mutat a szakmai önéletrajzokban, mint a zürichi egyetemen megszerzett MBA-diploma.

Óvóhely minden lakosnak

Minden svájci településen a lakosság számának függvényében óvóhelyeket kell létesíteni; ezekben a teljes lakosság 85-88%-át egyidőben el kell tudniuk helyezni („Egy svájci – egy ágy” – szól a légoltalmisok jelszava). Akinek a hazai, az ötvenes-hatvanas években épült hasonló létesítmények szánalmas képe sejlik fel, a mára vizeletszagú, máladozó vakolatú salétromos falakkal, rozsdás és működésképtelen szellőzőaknákkal, a plafonról lelógó csupasz drótokkal, az nagyon meglepődne egy svájci óvóhely láttán: a rendszeresen felújított, összkomfortos, általában a sziklába robbantott vagy minimum 6-8 méterre a föld alá épített termekben több hétre való (állandóan frissített) élelmiszer, víz és természetesen gyógyszer található, a korszerű távközlési eszközök teljes választékával.

Gépkarabély a spájzban

A svájci hadkötelesek hagyományosan lakásukon tartják egyenruhájukat és egyéni készletként kiadott hadi fegyvereiket. Évtizedeken keresztül még ötven éles lőszert is otthon kellett tárolniuk, arra az igen kevéssé valószínű esetre felkészülve, hogy harci riadó esetén a lakásuk és a legrosszabb esetben is pár kilométernyi távolságban fekvő mozgósítási központ között valaki megtámadná őket. Három éve a lőszer hazavitelétől már eltekintenek – az ország gyakorlatilag minden pontján elhelyezett rejtekhelyekről és kis raktárakból az illetékesek bármikor elegendő mennyiségben tudnak vételezni.

Minden völgy lezárható

Bárki, aki akár csak pár órát is eltölt Svájc közútjain, tapasztalni fogja, hogy minden fő- és mellékútvonalon, a komolyabb völgyek, alagutak és hágók mellett mindenfelé láthatóak az azok lezárását szolgáló, síneken lecsúsztatható, avagy (nemes egyszerűséggel) berobbantható betontömbök; az utakon pedig (beleértve a híres autópálya-hálózatot is) a közlekedési akadályként szolgáló, hidraulikusan vagy pneumatikusan kiemelhető acél- és vasbeton-karmok hivatottak megnehezíteni az ellenség mozgását. Minden stratégiai pont a hadsereg állandó ellenőrzése alatt áll.

Tell Vilmos elégedett lenne
A svájci mozgósítási rendszer egyike a leghatékonyabbaknak a világon. Egy hipotetikus, általános riadót követő negyedik órában a 110 ezer reguláris talpig fegyverben áll a hegygerinceken, s további nyolc óra múlva gyakorlatilag a 19-49 év közötti teljes férfilakosság (másfél millió fő) ügyködik azon, hogy a betolakodókra minimum lavinát zúdítson. Mivel pacifisták és más széplelkű szabadgondolkodók még Tell Vilmos földjén is akadnak, eddig kétszer tűztek ki népszavazást a hadsereg megszüntetéséről; 1989-ben a leadott szavazatok 65%-a, 2001-ben pedig a 77%-a szólt a svájci hadsereg, illetve a – népfelkelő-típusú – svájci honvédelmi rendszer fenntartása mellett.
forrás>

Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Szavazás

Milyen gyakran látogatod a mohaa.hu oldalt?

Naponta

Hetente

Havonta

Félévente

Évente

A szavazás korlátozva csak tagoknak

szavazat: 42 hozzászólás: 0
Korábbi szavazások